According to the given question, we have to share £360 in the ratio of 3:2:1.
When dividing an amount of money (in this case, £360) into a given ratio (3:2:1), the objective is to distribute the money proportionally according to the ratio provided.
Here’s a step-by-step explanation of the process:
Determine the total number of parts in the ratio: Add the individual parts of the ratio together. In our case, the ratio is 3:2:1, so we have the following:
3 (first part) + 2 (second part) + 1 (third part) = 6 (total parts)
Find the value of a single part: Now, you’ll divide the total amount of money (£360) by the total number of parts (6) to find the value of a single part:
£360 ÷ 6 = £60
This means that each part of the ratio is worth £60.
Distribute the money according to the ratio: Finally, you’ll multiply the value of a single part (£60) by the respective ratio parts to determine how the money will be distributed.
For the 3:2:1 ratio:
- First share (3 parts): 3 × £60 = £180
- Second share (2 parts): 2 × £60 = £120
- Third share (1 part): 1 × £60 = £60
The £360 is now divided proportionally according to the 3:2:1 ratio, resulting in shares of £180, £120, and £60
The ratio needed is 180:120:60